Opschalen als succesfactor voor transitie in de Londense wijk Barking en Dagenham

Inspiratie opsnuiven bij een innovatief community project ‘every one every day’ in de wijk Barking-Dagenham. Met dank aan oud collega en vriendin Nina Timmers. Zij werkt sinds 2 jaar bij Participatory City als Co-Production Lab Director.

De ambitie van dit vijfjarig initiatief is groot: “TOGETHER WE AIM TO CO-CREATE THE FIRST LARGE SCALE, FULLY INCLUSIVE, PRACTICAL PARTICIPATORY ECOSYSTEM. IT’S THE FIRST ONE OF IT’S KIND IN THE WORLD.”

Wat dit initiatief (http://www.participatorycity.org/) zo bijzonder maakt is de schaalgrootte. Innovatie in schaal, en niet perse in de ingezette projecten. Door de schaalgrootte zo centraal te stellen ligt de focus op het grotere geheel i.p.v. op details. Het gaat in meerdere mate om ruimte geven en het zien van mogelijkheden. In mindere mate op inzoomen op een bepaalde doelgroep of het isoleren van een probleem. De ambitie van ‘every one every day’ is zoveel mogelijk bewoners bewegen vanuit alle verschillende achtergronden uit alle lagen in de wijk. Door op deze grote schaal samen te werken, tackelen ze zeer complexe problemen zoals ongelijkheid, inclusie, sociale cohesie, welzijn en gezondheid en ‘future cities’.

Voorbeelden van initiatieven die worden opgezet zijn samen koken, naaien, kleding maken, timmeren en het prototypen van business ideeën. Alle initiatieven vinden plaats in de buurt dichtbij de mensen. Oftewel locatie, locatie, locatie. Zie hieronder een foto van één van de shops op de hoek van een winkelstraat.

Het project wordt zeer laagdrempelig ingestoken. Iedereen kan instappen op ieder moment. Er staat een sterk professioneel team klaar om jong en oud te ontvangen en te begeleiden naar workshops of inhoudelijk te helpen met het prototypen van ideeën. Er zijn designers bij betrokken om ideeën meteen handen en voeten te geven en zo worden alle communicatie uitingen prachtig vormgegeven.

Een belangrijke insight die we nog niet eerder hebben gezien, is dat ideeën van bewoners en het team direct worden uitgewerkt en toegepast. Een bewoner die aanbiedt een keramiekcursus te geven, krijgt gelijk een professionele advertentie in de krant. Dit in plaats van het traditionele model waar er veel besluitvorming en tijd overheen gaat. Deze snelheid versterkt het groeimodel van bewoners en het ondersteunende team. Dit vertaalt zich direct in resultaat; men ervaart wat werkt, kan het eenvoudig aanpassen en het initiatief blijft dynamisch.

Ook het lange termijn perspectief van 5 jaar is uniek. Het betekent dat je kunt bouwen op een vast team en niet ieder jaar moet afwachten of je budget weer wordt toegekend. Deze continuïteit brengt stabiliteit en vertrouwen. Het ideaal van het project Everyone Everyday is dat de structuur van shops, ondersteuning en activiteiten uiteindelijk net zo vanzelfsprekend wordt als de bieb.