Wederkerige uitwisseling tussen Bosschenaren en nieuwkomers vormgeven

Ik vind het knap dat je zo open naar mij kan kijken en met mij praat terwijl jouw ervaring met de politie in je land van herkomst zo negatief is.

Politieagent uit Den Bosch

Op 3 november, in het stadhuis van Den Bosch, gingen nieuwkomers, Bosschenaren, politieagenten, gemeenteraadsleden en mensen van de St. Janskathedraal in gesprek. Zij spraken over religie, privé, politiek, veiligheid op straat en kunst.

Binnen deze ‘Bossche Sferen’ kwamen steeds twee thema’s aan bod. We onderzochten samen wat belangrijk is, wat we van elkaar kunnen leren en wat ons aan het hart gaat.

Aan het einde van elke gespreksronde koos iedereen zijn ‘favoriete’ onderwerp om nog eens over door te praten. Zo is een vervolgprogramma ge-cocreëerd  waar nieuwkomers en Bosschenaren elkaar nog 5 keer ontmoeten op verschillende plekken in de stad. Tijdens die momenten leren we verder van elkaar over wat belangrijk is en over het leven in Den Bosch.

Voor ons was het een uitdagende opdracht om het bestaande concept Bossche Sferen in een nieuw jasje te mogen steken; vanuit wederkerigheid de participatiewet vormgeven. En de kop is eraf! Prachtige dialogen, kennis over en weer, persoonlijke ervaringen over politie in het land van herkomst en nu de gelijkwaardige ontmoetingen hier.

 

Graag delen we onze aanpak en ideeën in de toekomst ook breder met anderen!