's Heeren Loo vraagt: ``Hoe kunnen wij anticiperen op schaarste in de zorg?``

Hoe ontwerp je voor schaarste in de zorg?

Als een van de grootste zorgaanbieders in Nederland is het voor ’s Heeren Loo niet altijd makkelijk om te innoveren. Toch kiest de instelling ervoor om kritisch te kijken naar de huidige situatie en te blijven bewegen. Een van de plekken waar ’s Heeren Loo als eerste wil en moet innoveren is de regio Zeeland, waar door een dunnere bevolking ook minder specialisten zijn. Hoe ga je hiermee om? En hoe zet je de professionals die je hebt in hun kracht?

Samen met de zorgprofessionals van de woningen, ambulant en het medisch team zijn we gaan onderzoeken hoe de zorg nu is ingericht, waar de ruimte voor verbetering zit en wat manieren zijn om deze verbeteringen door te voeren. Een van de uitkomsten van de co-creatie sessies die met dit team zijn gedaan is een interventie roadmap waarop de bedachte manieren om te innoveren staan. De interventies zijn in de tijd geplaatst en de onderlinge connecties hebben we blootgelegd. Er ontstonden twee thema’s. Per thema hebben is een enthousiast, gedreven multidisciplinair team opgesteld. Zo kan direct gecheckt worden of het idee goed werkt voor de medische dienst, op de woning en bij het verpleegkundig team.

Door samen te bedenken hoe we gaan innoveren wordt er gelijk eigenaarschap over deze ideeën genomen en worden de interventies breed gedragen door de mensen zelf. Dit eigenaarschap is belangrijk als je niet top-down, maar Bottom-up wilt innoveren. Door de mensen op de vloer te vragen waar behoefte aan is en hoe zij denken dit het beste te kunnen bereiken, neem je de dagelijkse problemen serieus en krijgen de professionals waardering voor het werk wat ze doen.

image00008