de Marius Meijboom vraagt: ``Hoe kunnen we het Goed Leven Gesprek waardevoller inrichten?``
Goed Leven Gesprek
Wat is een goed leven? Voor veel van ons een vraag waar we niet vaak bij stil staan, maar wel een die persoonlijk begeleiders jaarlijks krijgen over de bewoners met een ernstige meervoudige beperking (EMB) op de Marius Meijboom.
Voor iedere bewoner is er elk jaar een Goed Leven Gesprek, waarbij ouders, PB-ers, therapeuten en een gedragsdeskundige aanwezig zijn. Samen gaan zij in gesprek over het afgelopen jaar en stellen zij doelen voor het komende jaar. Hoewel iedereen de waarde hiervan inziet, ervaren velen dit ook als een grote last, omdat er veel tijd in de (administratieve) voorbereiding gaat zitten en door het strikte format niet altijd ruimte is voor het persoonlijke gesprek.
De Marius Meijboom, woon- en logeerhuis voor mensen met EMB, vroeg ons om in een creatieve sessie met alle persoonlijk begeleiders, dit gesprek te herontwerpen.
Gezamenlijk herontwerp
Als voorbereiding hebben we de stappen van het Goed Leven Gesprek opgehaald en in een klantreis geplaatst. Deze klantreis betrekt verschillende groepen mensen (persoon met EMB, verwanten, professionals op de dagbesteding, (persoonlijk) begeleiders op de woongroep en de gedragswetenschapper), en laat zien welke stappen in de tijd worden genomen. In drie stappen hebben de (persoonlijk) begeleiders van de Marius Meijboom deze route herontworpen. Uit deze sessie komt zowel laaghangend fruit – zaken die we vandaag anders kunnen doen -, als een vernieuwend concept dat mettertijd, in overleg met de dagbesteding, doorontwikkeld en geïmplementeerd kan worden.
Na afloop van de sessie zei een PB-er:
“Ik heb er een gepland staan binnenkort en keek er echt tegenop, maar ik heb er nu weer helemaal zin in!”