Portus Juliana

Hoe kunnen we basisvaardigheden binnen Juliana versterken vanuit de visie van de leerlingen en leraren?

De stem van leerlingen

in beleid

De vraag die Portus Juliana, een mavo school in Rotterdam Charlois, stelde was: Hoe nemen we de stem van 150 leerlingen mee in het schoolplan dat we binnenkort gaan opstellen, met betrekking tot de basisvaardigheden taal, rekenen, burgerschap en digitale vaardigheden?


Om op die vraag antwoord te geven hebben wij ontwerpend onderzoek gedaan naar de behoeften en belemmeringen van leerlingen en docenten rondom deze basisvaardigheden en motivatie. Alle tools zijn geco-creëerd met de leerlingen, docenten en schoolleiding en zijn breed getoetst om verandering mogelijk te maken. Zo wordt verandering breed gedragen en duurzaam.

Ontwerpend onderzoeken

In een half jaar onderzoek naar de basisvaardigheden en motivatie hebben we de helft van de klassen en hun docenten gesproken en samen met hen ontworpen. Alle informatie is gebundeld in 10 clusters, die zowel de basis vormde voor het ontwerpen van de toolbox, als input waren voor het schoolplan voor de komende 4 jaar. Zo wordt de stem van de leerling meegenomen van beleid tot in het klaslokaal. 


Om de toolbox optimaal te laten aansluiten, hebben we een ontwerpdoel geformuleerd dat bestaat uit een maatschappelijk doel, de gewenste gedragsverandering, en het mechanisme dat hiervoor moet zorgen. Onder dit mechanisme vallen 3 elementen die ons hielpen tijdens het ontwerptraject en de tools goed laten aansluiten op de leefwereld van de leerlingen. 

Ontwerpdoel

OM LEERLINGEN MET STERKE BASISVAARDIGHEDEN
DE WERELD IN TE LATEN STAPPEN NA SCHOOL,


WILLEN WE DAT ZE DE WERELD OM HEN HEEN BETER
BEGRIJPEN EN ACTIEF MEEDOEN AAN DE LESSEN,


DOOR SPELENDERWIJS ERVARINGSGERICHT TE LEREN.

Toolbox Basisvaardigheden

Het resultaat van een jaar lang co-creatie met de leerlingen en docenten van Portus Juliana is een toolkit die bestaat uit 4 tools. De tools zijn los te gebruiken, maar hebben een groter effect wanneer zij samen worden ingezet, en variëren van coördinatie niveau tot in de klas. De tools zijn: 1. Samen basisvaardigheden dragen, 2. Vakken verbinden, 3. Ontwerpend leren en 4. Battle Spel. De tools bestaan uit een handleiding voor de docent of coördinator die de tool wilt inzetten, aangevuld door werkbladen, twee kaartensets en een bordspel dat in de klas gespeeld kan worden. 

Ook aan de slag met

een vraagstuk?