Wijkvernieuwing Woensel-West: terug naar het begin

Op 7 februari was ik na 16 jaar weer terug op mijn eerste werkplek in Woensel-West waar ik vele uren heb doorgebracht. Toen interviewde ik bewoners in verband met de vernieuwing die gepland stond voor de wijk. Wil je blijven? Wil je terug? En wat heb je dan nodig? Woningcoöperatie Trudo stond voor een grote uitdaging en wilde echt weten wat er bij bewoners speelde om zo goed mogelijk aan te sluiten. Trudo had een heldere visie op de wijk die leidend was voor de veranderingen.

 

Nu, na al die tijd wordt er door Marieke Wenneker van Fontys onderzocht waarom deze transformatie zo succesvol is. Voor mij was het bijzonder om te zien hoe de ‘droom van Woensel-West’ uiting heeft gekregen en nog krijgt. Voor mijn gevoel was het er nu rustiger, leefbaarder door bijvoorbeeld de winkeltjes en de school die een centrale plek heeft gekregen in de wijk. Tegelijk voelde het voor mij niet compleet nieuw, de ziel zit nog in de wijk. Een gedeelte van de huizen is nog precies als destijds en het tippelpleintje is behouden gebleven.

Dit bezoek aan de plek die zoveel heeft doorstaan, sinds de tijd dat ik er werkte heeft me heel nieuwsgierig gemaakt. Hoeveel bewoners zijn nu echt teruggekomen? Wat is er verbeterd en wat kan nog wel wat aandacht gebruiken? Reden genoeg om weer eens een kop koffie te drinken met mijn toenmalige werkgever Sjaak Khonraad. Wordt vervolgd!